Visum Thailand
Hem Exempel Norska syster sidan
     
Här kommer vi att ta upp dom vanligaste typerna av visum för att resa till Thailand.

För andra typer av visum och annan information hänvisar vi till Thailändska ambassadenss hemsida.
 
Utan visum Turist Visum Non Immigrant Extension
 
Missa inte våra exempel.
Ni ser detta val på alla sidor i menyn längst upp
Exempel
 
                                   Behöver man visum till Thailand ?

- Den som planerar att vistas längre tid än 30 dagar i Thailand rekommenderas att söka visum innan avresa.

- Som svensk medborgare kan man vistas 30 dagar i Thailand utan visum."Visa exemption"

- Under vissa omständigheter kan man förlänga sitt uppehållstillstånd i Thailand

- Visum söker man på Thailändska ambassaden i Stockholm.

- Dessutom kan man söka vissa typer av visum vid Thailändska konsulatet i Göteborg och vid Thailändska ambassaden i Köpenhamn och Oslo.

- När man söker visum i Sverige måste någon person lämna och hämta ansökan på ambassaden eller konsulatet. Detta kan man göra personligt eller via ombud. Däremot går det inte att ansöka via post.

- Kan man inte själv, eller man inte har ett ombud, så finns det bolag som ombesörjer det hela. Kostnaden ligger då på 500:- och uppåt för dessa tjänster. 

- Om man inte har ett visum eller en giltig biljett ut ur Thailand inom 30 dagar finns det risk att man blir nekad ombordstigning på flyget i Skandinavien.

 
                                        Hur räknar man dagar på visum

- När man ankommer till Thailand får man ett uppehållstillstånd baserat på vilket visum (eller avsaknad av visum) man har. Ex om man har ett Turistvisum får man 60 dagar. Men många räknar fel på dessa dagar.

- Man skall nämligen räkna antalet datum man varit i Thailand. Inte antalet övernattningar. Ett exempel så ni kanske förstår.

- Om jag ankommer och går genom passkontrollen den 1 nov kl 19:00. Sedan lämnar jag Thailand genom att gå genom passkontrollen kl 07:00 den 2 nov. Jag har då varit i landet 12 timmar. Men detta räknas som 2 dagar. 1 nov räknas som dag 1. 2 nov som dag 2.    

- Vill man få det rätt brukar jag använda den sidan som vänkas nedan för att räkna. Men ni MÅSTE markera "Include end date in calculation"
Räkna dagar
 
                                                      Overstay.

- Man skall aldrig planera för overstay. Och man skall aldrig vara i Thailand på Overstay.

- För det första så är straffen om man grips ute på stan ganska höga.

- För det andra så kan försäkringsbolag neka utbetalning om något händer
 
  Om du vill ha mer information om visum till Thailand än denna sida kan ge rekommenderar vi att ni går med i Facebook gruppen

                  Visum Thailand
 
Det finns många missförstånd gällande visum och uppehålltillstånd i Thailand
 
                                             Hur länge gäller ett visum.

- Visumets varaktighet och uppehållstillståndets varaktighet är inte detsamma.

- Visumets giltighet är den datum som finns under rubriken "Enter before" på visumet. Detta innebär att man måste resa in i landar före detta datum för att utnyttja visumet.

- Hur länge man sedan får vistas i Thailand bestäms av vilket visum man har. Detta stämplar passpolisen in i passet när man reser in i landet. (Kontrollera alltid att ni fått rätt längd på ert uppehållstillstånd. Det kan vara svårt att ändra i efterhand.)


Ett exempel på ett turistvisum och en inresestämpel.

- Om du ankommer till Thailand 2 november får du ett uppehållstillstånd på 60 dagar och kan altså stanna längre än till den 3 november. I fallet med 2 nov blir det till 31 dec.
 
                                                Visa on Arrival  (VOA)

- Svenskar kan inte få VOA

- Svenskar får istället 30 dagar utan visum enligt ett avtal mellan Thailand och Schengenländerna. Detta avtal kallas "Visa Exemption"
 
 
                                                                            Retirement Visa

- Personer kan mena helt skilda saker när man pratar om "Retirement Visa":

Non Immigrant O "retirement" singel entry
Non Immigrant O "retirement" multiple entry
Non Immigrant O-A
1 year Extension of stay "retirement"

- Var observant på skillnaden av dessa. Och läs mer om dom olika varianterna under menyerna ovan. Detta är ofta anledningen till många missförstånd.
 
                                                                           Married Visa

- Personer kan mena helt skilda saker när man pratar om "Married Visa":

Non Immigrant O "married" singel entry
Non Immigrant O "married" multiple entry
1 year Extension of stay "married"

- Var observant på skillnaden av dessa. Och läs mer om dom olika varianterna under menyerna ovan. Detta är ofta anledningen till många missförstånd.
 
                                                                       1 års visa.

- Det finns i praktiken bara ett visum som är ett ett års visa. Och det är Non Immigrant O-A. Och detta kan vi svenskar endast söka på Thailändska ambassaden i Stockholm.

-  Men många menar 1 års förlängt uppehållstillstånd (Extension of stay)  när man pratar om 1 års visa. Men detta är inget visum utan ett förlängt uppehållstillstånd.

- Dessutom kallar vissa personer Non Immigrant O multiple får 1 års visa trots att man bara får vistas 90 dagar per inresa på detta visum.

- Var observant på skillnaden av dessa. Och läs mer om dom olika varianterna under menyerna ovan. Detta är ofta anledningen till många missförstånd.
 
Visum Thailand tar inte ansvar för denna sidan. Utan det är endast som goda råd.

Det är alltid immigrationsmyndigheten som godkänner och underkänner vistelse i Thailand vid ankomst till Thailand.